Радіопрограми

Голос місіонаря

радіопроект оо. Василіян у Дрогобичі, програму веде о. Юстин Борис, ЧСВВ

Слухати ще... 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ...

Святий Василій Великий:

Якими повинні бути християни за Святим Письмом? Будівниками Божого храму, які кожну душу так приспособлюють, щоб вона була дібрана до основи апостолів і пророків [1 Кор. 3:10 і Ефес. 2:19] (св. Василій Великий, МПр. 80,1-21).
Бог на землі, Бог між людьми; не у вогні і серед голосу труб; не на горі, що димить, або в темряві, ані в лячній і ревучій бурі, даючи закони, але в тілесній появі, лагідний і добрий перебуває з людьми. Бог у тілі не діє здалека, як у пророків, але злучений з природою, рівною людській природі, щоб у той спосіб через своє тіло, споріднене з нами, привести назад до себе все людство (св. Василій Великий, Гомілія на Різдво Христове).
Тим, що зберігають Заповіді - велика заплата, нагорода безмірна, вінці справедливості, вічні мешкання, життя безконечне, несказанна радість, безнастанне перебування в домі Отця, і Сипа, і Святого Духа, правдивого Бога на небесах, оглядання Бога лицем у лице, радість з ангелами, отцями патріархами, пророками, апостолами, мучениками, ісповідниками й тими, що від віку вгодили Богові (св. Василій Великий, А.Б. 3).
В одному дні тижня, тобто в неділю, ми молимося стоячи, але не всі знають причину того. Робимо це не тільки тому, що з Христом воскреснемо і зобов'язані шукати того, що вгорі (Кол. 3:1), та стоянням на молитві в неділю пригадуємо собі на даровану нам благодать, але й тому, що цей день у якійсь мірі є символом майбутнього часу. Церква намагається виховувати своїх дітей, щоб цього дня, тобто в неділю, молитися стоячи, щоб ми через постійне нагадування про безконечне життя, не занедбували напуття на той перехід (св. Василій Великий, Про Святого Духа 37).
«Так» і «ні» - це тільки два слова, а все-таки, часто у цих двох слівцях міститься найбільше добро - правда, і крайня границя злоби - брехня. Чому я це говорю? Коли хтось з мучеників за Христа тільки нахилянням своєї голови притакнув, то це означало, що він виповнив усю побожність (св. Василій Великий, Про Святого Духа).