Радіопрограми

Голос місіонаря

радіопроект оо. Василіян у Дрогобичі, програму веде о. Юстин Борис, ЧСВВ

26
Про багатство і Царство Небесне (ефір 17.08.2018)
27
Вартість людини (ефір 24.08.2018)
28
Про людське братерство (ефір 31.08.2018)
29
Про ставлення Ісуса до жінки, дитини та чужинця (ефір 07.09.2018)
30
Ісус - наш приятель (ефір 14.09.2018)

Слухати ще... 1, 2, 3, 4, 5 ... 7,

Святий Василій Великий:

Якщо б можна було перерахувати безліч Божих щедрот та зміряти величину Божого милосердя у відношенні до величини й сили гріхів, то треба було б впасти у розпач. Але це певне, що хоч можна зміряти й перерахувати навіть найбільші гріхи, то неможливо зміряти Божого милосердя та порахувати Його щедрот. Тому пора не на розпуку, а на пізнання Божого милосердя, на визнання та осуд гріхів, прощення яких дається у Крові Христа (св. Василій Великий, КПр. 13).
Хто на письмі навчив нас, щоб ті, що надіються на ім'я Господа нашого Ісуса Христа, робили на собі знак хреста? Яка літера нас навчила, щоб при молитві ми зверталися на схід? А слова епіклези при освяченні євхаристійного хліба й чаші благословення - хто із Святих нам це на письмі передав? ... З якого письма це походить, що при хрищенні відрікаємося сатани і його ангелів? Чи не з цієї непроголошеної і незаписаної науки, що її наші Отці зберігали у звичайному й простенькому мовчанні? Вони ж добре знали, що достовірність таїнств зберігається мовчанням. Бо невтаємниченим не було дозволено поглянути на ці таїнства. Чи, отже, годилося б ці науки на письмі поширяти?... Ми під час молитви повернуті на схід, але мало хто з нас знає, що ми в той спосіб шукаємо нашої древньої батьківщини, тобто раю, що його Бог у Едемі проти сходу був насадив (св. Василій Великий, Про Святого Духа 37).
Якщо б Хтось нараз згромадив до купи все людське добро, яке люди зібрали, відколи існують на землі, то він переконався б, що це все не може зрівнятися навіть з найменшою частиною вічних благ. Усі земні блага разом щодо їхньої вартості більше різняться від найменшої крихти вічних, як тінь і сон від дійсності (св. Василій Великий, Гомілія на Пс. 30).
Якщо «утиск виробляє терпеливість, а терпеливість досвід» (Рим. 5:3-4), то хто відмовляється від терпіння, той позбавляє себе випробування досвідом. Отже, як нікого не вінчають без противника, так і нікого не можна оголосити за досвідченого без терпіння (св. Василій Великий, Гомілія на Пс. 33).
У цьому житті ми перебуваємо наче на дорозі, якою поспішаємо до єдиного місця відпочинку. Один у ньому вже опинився, інший щойно добігає, а ще інший - поспішає, але в усіх одна мета... Всі ми підемо в ту саму путь, і всіх нас чекає та сама господа (св. Василій Великий, Лист 5).